Facebook   

Goudsmeden


 

 
 
Uw winkelmandje

Contact met Joeri Dijkman voor een

Heb jij interesse in een special van Joeri Dijkman? Mail dan je idee of wensen of vragen aan joeri@metalart.nl 

Prijsuitreiking december 2014

Ontzettend bedankt voor alle complimenten, alle stemmen en mooie reacties op mijn creatie voor de Nederlandse Ontwerpwedstrijd. Ik was heel trots op mijn inzendingen die tentoongesteld was bij de prijsuitreiking; samen met mijn vrouw had Metal Art wel twee van de acht genomineerde sieraden geleverd! Helaas heeft de jury mijn sieraad niet tot winaar gekozen. Alle sieraden zijn tot 12 april 2015 in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven te bewonderen.

WATERZON is KLAAR

Broche van goud en diamant voor AmaliaEindelijk, eindelijk, eindelijk, precies op tijd. Mijn sieraad is klaar en wat ben ik tevreden. De technieken die ik heb toegepast en het resultaat, ik ben super trots.

Nog één keer de betekenis van het sieraad:
De zon in de broche komt uit het wapen van Argentinië en op verschillende manieren komen de golven van het Nederlandse water terug in de vormgeving. De rand is bezet met 100 oranje briljanten. In het midden zit een waterblauwe aquamarijn die wordt vastgehouden door zeven golven.

De zeven golven verwijzen naar de dag in december dat Amalia is 
geboren. De aquamarijn is 12 mm in diameter (verwijzing naar de maand december). De zon en het water verwijzen naar haar moeder en vader. De onderplaat van witgoud weegt exact 33.1 gram (Amalia woog 3310 gr toen zij werd geboren), en de 100 diamant staan voor de leeftijd van Willem Alexander, Maxiama en Amalia op dit moment (47+43+10).

Op 8 december horen we wie de winaar is.

Zetten van diamanten

Langzaam maar gestaagd gaat het werk verder. De tijd gaat ondertussen dringen. Nog twee dagen en dan moet het werkstuk in Den Haag worden ingeleverd bij de organisatie, de Vereniging van Goud- en Zilversmeden. Het zetwerk neemt veel tijd in beslag. Honderd oranje diamanten komen in de rand van de broche. Honderd staat voor leeftijden van Willem Alexander, Maxima én Amalia op dit moment, bijelkaar opgeteld!

Polijsten en frezen

Het polijsten van de zon is nu klaar. Ook is het nafrezen van de onderplaat in volle gang:

Nafrezen

 
Dit is de volgende stap in het proces, de onderplaat van witgoud moet worden opgespannen om hem te kunnen nafrezen. De constructie is bedacht! 

Polijsten en afwerken

polijsten van sieraad​Met een smal polijstpapiertje en een strook zeem is het een geduldig klusje om de zijkanten van de stralen van de zon te laten glansen. Ja, ook daar schijnt de zon!

Gegoten onderdelen

zon op sieraadDe twee hoofdonderdelen van de broche WaterZon zijn terug gekomen van de gieter. De golvende onderplaat is gegoten in 18 karaats palladium witgoud. Deze legering is mooi zacht voor het zetten van de diamanten in de rand. De zon is gegoten in 18 karaats geelgoud, dat is toch de beste kleur voor een zon! Zoals je ziet is er nog veel af te werken.

Wasmodel

Kijk en zo komt het onderdeel van de freesbak af.

Modellen in was

 
onderdeel Broche Nederlandse Ontwerp Wedstrijd 2014
Gouden broche voor Amalia
De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met het programmeren en frezen van twee onderdelen van de broche. De bovenplaat, de zon, is gefreesd in groene was. De uiteinden van de ster zullen in eerste instantie door bruggetjes aan elkaar blijven zitten. Dit onderdeel wordt straks in geelgoud gegoten. Na het gieten haal ik die bruggetjes dan weer weg. De onderplaat frees ik in blauwe was. Hierop staan ook de hele fijne zettingen rondom voor de oranje diamantjes. Het duurt echt uren voordat zo'n object gefreest is. Super dunne freesjes draaien eindeloos over het oppervlak om alle details erin te kunnen krijgen. Dun laagje voor dun laagje haal ik weg. Het voordeel van het frezen is was is de prachtige structuur die je zo kunt aanbrengen. 

WATERZON met een AQUA MARINA

Twee belangrijke symbolen in de broche die ik aan het maken ben zijn de zon uit het wapen van Argentinië én uit de golven van het Nederlandse water. Met deze elementen symboliseer ik de moeder en de vader van Amalia. 

De blauwe steen in de broche is het middelpunt van het ontwerp en zorgt voor een koniklijke uitstraling. 

In Idar Oberstein heb ik afgelopen weekend gezocht naar een passende edelsteen. Mijn oog is gevallen op deze prachtige Aquamarijn van 12 mm. Het woord Aquamarijn komt van het Latijnse Aqua Marina, ofwel Zee Water. Zeer passend in het hele idee, lijkt mij. 

De aquamarijn wordt straks vastgehouden door zeven golven. Deze zeven golven verwizen weer naar de dag in december (de 7e) dat Amalia geboren is.

Strategie in uitvoering

Nu ik het prototype heb terug gekregen is het zaak om het sieraad in werkelijke materialen te gaan maken. Zelf ben ik helemaal gek van freeslijnen in een werkstuk. In mijn prototype heb ik de freeslijnen weggepolijst, maar ik zit er aan te denken om juist de lijnenstructuur te gaan gebruiken in de definitieve uitvoering. Dan gebruik ik juist ook de techniek op een decoratieve manier. Lijkt mij helemaal super.

Over het gewicht van de broche heb ik ook nagedacht. Waarschijnlijk maak ik het nieuwe werkstuk iets kleiner dan het prototype. Ik moet de draagbaarheid niet uit het oog verliezen. Ondertussen ben ik een speurtocht begonnen naar een mooie aquamarijn voor in het midden van mijn juweel. Dat moet natuurlijk een eye-catcher worden. Ik heb al verschillende prijsopgaves ontvangen, maar ik wil de steen toch écht zien. Op naar de Intergem in Idar Oberstein!

Nominatie juwelenwedstrijd voor het Erfstuk van de Toekomst

Joeri Dijkman is genomineerd in de Nederlandse Ontwerp Wedstrijd, uitgeschreven door de Vereniging voor Goud- en Zilversmeden. Het is de vijfde keer dat de VGZ deze wedstrijd organiseert. 
Dit is hun omschrijving van de opdracht:
Thema 2014: Erfstuk van de Toekomst
Het prachtige, eeuwenoude ambacht van goudsmid heeft vele erfstukken van blijvende waarde opgeleverd. Het thema voor de wedstrijd is daarom "Erfstuk van de Toekomst".
De relatie met 200 jaar Koninkrijk
We vieren dit jaar dat Nederland 200 jaar een Koninkrijk is. Een lange traditie van beërven van de koninklijke titel door de Oranjes werd met de kroning van Willem I ingezet. Prinses Amalia erft op haar beurt de troon als zij haar vader opvolgt als Koningin van Nederland.
De opdracht aan de deelnemers was het thema "Erfstuk van de Toekomst" uit te werken tot een juweel, dat geschikt zou zijn voor Prinses Amalia. Een sieraad van ambachtelijke schoonheid dat verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt.


Joeri heeft een broche ontworpen en heeft deze omschrijving toegevoegd:
De zon in de broche komt uit het wapen van Argentinië en op verschillende manieren komen  de golven van het Nederlandse water terug in de vormgeving. De rand is bezet met 96 cognac kleurige (oranje) briljanten, in het midden een waterblauwe aquamarijn, vastgehouden door zeven golven. 
De zeven golven wijzen op de dag in december dat Amalia geboren is. De zon en het water verwijzen naar haar moeder en haar vader. 

De inzending van Joeri was in eerste instantie een dummy sieraad. Nu is het aan Joeri de taak zijn ontwerp werkelijk uit te voeren uit geelgoud, witgoud, met diamant en aquamarijn. De 8 definitieve ontwerpen nu ingezonden worden zullen beoordeeld worden door publiek (via internet) en een professionele jury. Blijf hier op de hoogte van het proces van maken, afwerken en zetten van dit bijzondere sieraad.

Een ring geeft altijd ruimte voor eigen wensen.

Ik luister graag naar wensen van mijn klanten. Aanpassingen in breedte en vorm of kleur doe ik graag. Zo onstaan elke keer weer nieuwe variaties.

Animatie met beweging

Animatie van een bijzonder (verlovings)ring. Zwart zirkonium met geelgoud en diamant.

Klik met de muis op de animatie en houdt de muisknop ingedrukt. Nu kun je de ring van meer kanten bekijken.

Zegelringen

 
Een herenzegelring met Lapis Lazuli, in een art-deco stijl. Met die vraag kwam een heer in de winkel. De animatie die je hier ziet heb ik voor hem getekend en naar aanleiding daarvan mocht ik de ring voor hem gaan maken.


 
Twee gouden onderdelen uit deze animatie heb ik laten gieten, nadat ze 3D geprint zijn. Een dun zwart zirkonium deel is gefreest in mijn eigen werkplaats en de Lapis Lazuli is op maat geslepen door de edelsteenslijper. 
Hier dan tot slot het eindresultaat.

Erfstukken

Je kan een sieraad erven waar je eigenlijk geen schoonheid in ziet. Toch heeft zo'n sieraad een emotionele waarde. Of misschien een hele grote waarde in geld, omdat er bijvoorbeeld een prachtige diamant in zit. Een diamant is een klassieke en saaie zetting, dertien in een dozijn...... JA, daar zoek ik graag een oplossing voor. Voor zo'n mooie diamant heb ik bijvoorbeeld deze charmante en sierlijke ring ontworden. De diamant wordt vastgehouden door twee armen, als een warme plek waar je zelf ook zou willen zijn, in de armen van je moeder, van wie je deze ring gekregen hebt.

Een ouderwetse ring met een oranje edelsteen. In een puntige vorm, marquise, zoals dat heet. Die heb ik opnieuw laten slijpen in een briljantvorm. De ring erom heen van titanium, zwart zirkonium en edelstaal. Oh, ik heb nog zo veel meer ideeën. Heb jij een sieraad geërft of gekregen en is het je smaak niet? Kom er mee langs en samen bedenken we iets dat je wel met heel veel plezier gaat dragen! 


Deze roset kwam van oma's ring. Op deze manier paste het helemaal bij de smaak van mijn klant.

 

Ring met parel

 
Laatst hadden mijn klanten een bijzondere parel, al was het alleen al om de emotionele waarde.... De vraag was of ik er een mooie ring voor kon maken. Dat kon ik zeker. Na het gesprek dat ik had waarin zij hun verdere wensen hadden uitgesproken heb ik eerst een mooie animatie gemaakt. Door deze tekening was mijn plan duidelijk was. Mijn klanten vonden de opzet geweldig.

Het maken van de ring is dan de volgende uitdaging. Het middendeel heb ik van titanium gemaakt, de twee zijringen van geelgoud. Door middel van pennen heb ik een contructie gemaakt waardoor de drie ringen aan elkaar gekoppeld zijn. Het was wel even spannend om de parel er tussen te zetten, maar het resultaat mocht er zijn. Al maak ik nog zo vaak een bijzondere ring, ik ben altijd heel benieuwd of mijn klant net zo blij is met het resultaat als ik. Uiteraard was dat in dit geval ook weer super positief!

Wedstrijd NOW

De Nederlandse OntwerpWedstrijd, NOW 2010Uitslag: Derde prijs!

Armband bij Nauta ring

Regelmatig krijg ik de vraag om een bijzondere armband te maken. Bijvoorbeeld passend bij een ring die ik al eerder voor de betreffende klant heb gemaakt. Bijvoorbeeld passend bij de Naura ring. Deze ring is gemaakt van geelgoud, zwart zirkonium en titanium. Een armband kan erg arbeidsintensief zijn, je moet toch (scharnierend) om een pols heen. Niet iedereen is gecharmeerd van een strakke, stijve armband. Als alternatief kan ik dan gebruik maken van bijvoorbeeld rubber of leer. 


Ik heb gekozen voor het gebruik van rubber. De sluiting is een eenvoudige bajonet. Het element op de armband heeft duidelijke connectie met de ring. Ook hier weer tevreden klanten. Zelf ook blij met het resultaat!