Goud

Goud is al eeuwenlang een materiaal vol geheimen en mystiek. Het is de basis van de meest bekende en kostbare sieraden ter wereld. Goud is de weerspiegeling van de zon in de aardse werkelijkheid.

Goud is een element met de Latijnse naam AURUM. Een blokje goud van 1 bij 1 bij 1 cm weegt 19,3 gram. Het is een metaal met een bijzondere gele kleur en is buitengewoon rekbaar. Van 1 gram goud kan een draad gemaakt worden met een lengte van 3 km.

Van zuiver goud kan geen sieraad gemaakt worden. Het metaal is te zacht en zou makkelijk kunnen vervormen. Daarom wordt het vermengd met andere metalen waardoor de eigenschappen verbeteren. Het mengsel wordt harder, en beter betaalbaar. Ook kan de kleur aangepast worden door toevoeging van andere metalen.

De hoeveelheid zuiver goud in het mengsel blijft uiteraard zeer belangrijk. In Nederland moet er minimaal 58,5% puur goud zitten in het mengsel. Dit goudmengsel is beter bekend als 14 karaats goud. Daarnaast wordt ook een goudmengsel op de markt gebracht met 75% puur goud. Dit mengsel wordt 18 karaats goud genoemd.

Aan 14 of 18 karaats goud worden zilver en koper toegevoegd. Hierdoor blijft de kleur van het goudmengsel geel. Hoe meer koper er in het goudmengsel zit hoe roder de kleur wordt. In roodgoud zit het vaste percentage goud, verder aangevuld met koper. In witgoud wordt er gebruik gemaakt van palladium. Dit witte metaal heeft de eigenschap om als bleekmiddel te werken. Het verwijdert de gele kleur van het goud en maakt het mengsel wit.

De prijs van gouden ringen/sieraden wordt mede bepaald door de goudkoers. Daarom kunnen de prijzen van gouden sieraden de ene dag hoger zijn dan de andere dag. Wij willen namelijk niet dat u te veel betaald voor uw aankoop.

Alternatieven voor witgoud

De kleur van witgoud is (door-en-door) redelijk wit. Er zit meer dan 58% puur goud in witgoud. Hierdoor is er altijd een zweempje geel te zien in witgoud. Helemaal wit is het niet! Om dat te verbloemen wordt er vaak een laagje rhodium over witgouden sieraden aangebracht. Een prachtig wit edelmetaal, maar de laag zal wel verslijten. Daaronder zit dan toch het witgoud. De prijs van witgoud is afhankelijk van de goudprijs. Als de goudprijs omhoog gaat, gaat uiteraard de prijs van witgoud omhoog.
witgouden trouwringen met titanium
Een witter edelmetaal is platina. Helder, echt wit, zonder geelgloed. Wel is platina zwaarder en duurder dan witgoud. Voor meer informatie over platina KLIK HIER.

Titanium is licht grijs van kleur. Bovendien is titanium hard en duurzaam. Een mooi, en betaalbaar alternatief voor witgoud. Titanium is een moeilijk bewerkbaar materiaal, maar daar heeft Metal Art zich wel in gespecialiseerd. Voor meer trouwringen met titanium KLIK HIER.

Een ander wit metaal is edelstaal. Hard en duurzaam en goedkoop. Ook als van edelstaal bijzondere en persoonlijke sieraden gemaakt worden. Nadeel van staal is de kans op allergie. Die is niet heel groot, maar wel aanwezig. Veel van de modellen op onze website en in onze winkel, kunnen wij uitvoeren in edelstaal. Stalen ringen zijn een stuk goedkoper dan witgouden ringen.

Geelgoud en roodgoud

Kleur van geelgoud:
Geelgoud in 18 krt is diep geel van kleur (warm geel). 
Geelgoud in 14 krt is licht geel van kleur. 
 
Kleur van roodgoud:
Roodgoud in 18 krt is zacht rood van kleur (bijna rosé). 
Roodgoud in 14 krt is rood van kleur.

Roodgouden trouwringen

Roodgoud is een bijzonder mengsel van goud met koper. Hierdoor ontstaat een prachtige warme rode kleur. We gebruiken 18 karaats roodgoud voor trouwringen in een lichte rozé tint. Het 14 karaats roodgoud is duidelijk rood van kleur. Hiervan maken we onze donker roodgouden trouwringen.
Ook voor je zoektocht naar roodgouden ringen geldt dat we bijna alle modellen die we hebben in de rode gouden kleurvarianten gemaakt kunnen worden. Een roodgouden ring combineert ook prachtig met titanium of zwart zirkonium.
roodgouden trouwringen met zwart zirkonium