Contact met Mireille Ponsioen voor een "Ponsioen Special"

Heb jij interesse in een special van Mireille Ponsioen? Mail dan je idee of wensen of vragen aan mireille@metalart.nl

Prijsuitreiking december 2014

Ontzettend bedankt voor alle complimenten, alle stemmen en mooie reacties op mijn creatie voor de Nederlandse Ontwerpwedstrijd. Ik was heel trots op mijn inzendingen die tentoongesteld was bij de prijsuitreiking; samen met mijnman had Metal Art wel twee van de acht genomineerde sieraden geleverd! Helaas heeft de jury mijn sieraad niet tot winaar gekozen. Alle sieraden zijn tot 12 april 2015 in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven te bewonderen.

Liefde Maakt het Leven Lichter

Ketting van witgoud met saffier en briljantEindelijk is het sieraad klaar. Meer dan 600 edelstenen zijn er gezet in het witgoud. Uren werk in tekenen, modelleren, afwerken en zetten. Blij dat alles af en én super trots op het eindresultaat. Chiquer dan ik had verwacht, iets zachter in kleuren, maar wel prachtig. Ik ben echt tevreden! Op 8 december horen we wie de winnaar is.

Elk onderdeel krijgt zijn eigen kleur. Hier één van de hartjes met roze saffieren. Nog niet alle onderdelen zijn in witgoud gegoten, maar het begin is er. Het zetten van de edelstenen kan beginnen! 

Eerste wasmodellen

onderdelen voor design sieraad collier witgoud
Ondertussen zijn er al een aantal wasmodellen klaar voor het collier Liefde Maakt het Leven Lichter. Er is heel veel was weg gefreesd om deze fijne onderdelen over te houden. We hopen dat alle onderdelen in de loop van de week klaar zijn en naar de gieterij kunnen.

Tekeningen bijna klaar, het maken gaat beginnen

De technische tekeningen (die gelijk ook de animatie zijn) zijn bijna klaar. Joeri heeft er uren in gestoken en ook ik heb er zelf heel veel aan gedaan. Het positioneren van de edelstenen was een geduldig klusje. De sterren waarin de lijnen met edelstenen door elkaar heen gaan waren het lastigste. Het moest telkens weer opnieuw (perfectionisten zijn wij). Nu kan het echte maak-werk gaan beginnen. Hoogste tijd want er moet nog heel wat gebeuren! 

Kleuren

Kleurrijke saffieren in het design sieraadDe tekeningen schieten al aardig op. We hebben overleg gehad met de zetter, het beeld begint zich te vormen. Op de Intergem beurs voor edelstenen in Idar Oberstein heb ik goede contacten gelegd voor de saffieren, robijnen en smaragden. Kleurrijk is de boodschap.
We hebben het plan om ook mijn onderdelen te frezen in was en die dan te laten gieten in witgoud. Binnenkort weer meer info en beelden!

Eerste animatie tekening

Op de Intergem in Idar Oberstein heb ik afgelopen weekend een aantal contacten gelegd met leveranciers van edelstenen. In mijn sieraad komen rode robijnen, blauwe saffieren, groene smaragten, lila en gele saffieren en een aantal witte diamanten. Het gaat een kleurrijk en vrolijk geheel worden. Essentieel is de wijze waarop de edelstenen in de vormen gezet gaan worden. Daar zijn we nu mee aan het stoeien. Gelukkig heeft Joeri een prachtig tekenprogramma waarmee hij de meest uiteenlopende optie's mee kan weergeven. Hier toon ik een eerste renden die hij voor mij heeft gemaakt. Dit smaakt naar meer.

Het prototype

Mijn prototype is deze week terug gestuurd door de Vereniging van Goud- en Zilversmeden. Nu gaat het echte werk beginnen. Ik heb met de zetter een eerste gesprek gehad en daarna heb ik samen met Joeri een aantal verschillende strategieën bedacht om het sieraad te gaan uitvoeren. 

Als eerste gaan we mijn zilveren elementen digitaliseren. Het is daarbij echt de bedoeling dat mijn handschrift aangehouden wordt. Ik heb het sieraad gemaakt vanuit het Pimmetje-P gevoel. Ik heb gewerkt vanuit handmatig getekende vormen. Het sieraad mag niet opeens een strak en computergestuurd beeld worden.

Ook ben ik gaan uitrekenen hoeveel edelstenen er in elk element gaan komen. Op het zilveren prototype ben ik doodleuk met nagellak stippen gaan gezet om aan te geven in welke kleuren daar edelstenen op gaan komen. Nu is het natuurlijk van belang om te weten hoeveel edelstenen ik echt nodig heb. Meetlint, digitale schuifmaat, ik ben lekker bezig!

Nominatie juwelenwedstrijd voor het Erfstuk van de Toekomst

Mireille Ponsioen is genomineerd in de Nederlandse Ontwerp Wedstrijd, uitgeschreven door de Vereniging voor Goud- en Zilversmeden. Het is de vijfde keer dat de VGZ deze wedstrijd organiseert. 
Dit is hun omschrijving van de opdracht:
Thema 2014: Erfstuk van de Toekomst
Het prachtige, eeuwenoude ambacht van goudsmid heeft vele erfstukken van blijvende waarde opgeleverd. Het thema voor de wedstrijd is daarom "Erfstuk van de Toekomst".
De relatie met 200 jaar Koninkrijk
We vieren dit jaar dat Nederland 200 jaar een Koninkrijk is. Een lange traditie van beërven van de koninklijke titel door de Oranjes werd met de kroning van Willem I ingezet. Prinses Amalia erft op haar beurt de troon als zij haar vader opvolgt als Koningin van Nederland.
De opdracht aan de deelnemers was het thema "Erfstuk van de Toekomst" uit te werken tot een juweel, dat geschikt zou zijn voor Prinses Amalia. Een sieraad van ambachtelijke schoonheid dat verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt.


Mireille heeft een collier ontworpen en heeft deze omschrijving toegevoegd:
Wat mij opvalt als ik naar de juwelen kijk die gedragen worden door de leden van het koningshuis, dan vind ik deze klassiek en statig. Prachtige objecten met mooie technieken, materialen en edelstenen, maar uit een andere tijd.We leven in 2014, onze prinses is jong en heeft een heel leven van chique bijeenkomsten voor de boeg. Voor haar heb ik dit sieraad ontworpen met een uitstraling van liefde, kleur en vrolijkheid. Het collier zal vervaardigd worden van luxe materialen: witgoud, met pavégezette edelstenen en diamanten, net als veel juwelen die al in bezit van de Koninklijke familie zijn. Dit juweel presenteert de oude technieken in een nieuwe, eigentijdse vormgeving.
Mijn inspiratie is mijn alter-ego: Pimmetje-P. Altijd vol van liefde en vrolijkheid, met wijze spreuken en lieve opmerkingen. Genietend van het leven en van mooie, lieve dingen.
Mijn doel is dat de prinses door het dragen van dit juweel de liefde en de vrolijkheid meeneemt en uitdraagt.

De inzending van Mireille was in eerste instantie een dummy sieraad. Nu is het aanMireille de taak zijn ontwerp werkelijk uit te voeren uit witgoud, met diamant, saffier, robijn en smaragd. De 8 definitieve ontwerpen nu ingezonden worden zullen beoordeeld worden door publiek (via internet) en een professionele jury. Blijf hier op de hoogte van het proces van maken, afwerken en zetten van dit bijzondere sieraad.

Oranje Padparadja

Mijn lievelingskleur is ORANJE. In de tijd dat ik op de Vakschool in Amsterdam mijn opleiding deed maakte ik een gave armband met een vuuropaal. Prachtig oranje, maar helaas wel zacht en kwetsbaar. Die bijzondere edelsteen kon ik maar niet vergeten. 
Per toeval kwam ik een knal grote, knal oranje Padparadja saffier tegen. Nee, geen natuurlijke, maar een synthetisch gemaakte saffier. Dat klinkt niet bijzonder, maar toch is hij het wel! Deze saffieren worden niet meer gemaakt. De laatste stuks zijn in de handel, hier en daar nog te koop. Ik heb er nu een paar liggen, maar niet zo groot als deze.
  

Kindertekeningen

Zo leuk om de tekening van een kind om te zetten in een sieraad. Bijvoorbeeld voor moederdag! Ik probeer zo goed mogelijk het handschrift van het kind vast te houden. Dat is de essentie!