Titanium

Titanium is een element dat ruim aanwezig is in de aardkorst. De naam titanium komt van het Griekse 'Titanes', wat vrij vertaald kan worden als 'zoon van de aarde'.
  
Puur titanium is wit, glansrijk en heeft een zilverachtig uiterlijk. Het is een sterk en licht metaal. Een blokje van 1 bij 1 bij 1 cm weegt slechts 4,49 gram. Titanium heeft een extreem hoog smeltpunt en kan daarom uitermate goed worden toegepast in de ruimtevaart, in de luchtvaart en in onderdelen voor raceauto's. Ook is het corrosiebestendig en niet-irriterend voor het menselijk lichaam. Mensen met een gevoelige huid kunnen zeer goed sieraden dragen van titanium. Allergie voor dit metaal komt vrijwel niet voor. Daarom wordt het ook veelvuldig gebruikt voor medische implantaten en voor het vervaardigen van hechtdraad.
  
Rond 1950 is titanium voor het eerst in commerciële hoeveelheden geproduceerd. In sieraden wordt titanium toegepast vanaf 1975. 

 

Titanium is een materiaal met veel beperkingen en problemen als het gaat om de bewerking ervan. Het is een hard metaal, maar door het bewerken wordt het nog harder. Uiteindelijk kan het breekbaar worden door mechanische en plastische bewerkingen. Tijdens het boren en draaien van titanium ontstaan lange taaie krullen die de werkzaamheden negatief kunnen beïnvloeden. Bovendien ontstaan er plaatselijk hoge temperaturen doordat titanium een slechte warmtegeleider is.

 
Het machinaal bewerken van titanium is een vakkundig karwei. Daarnaast zal er met ouderwetse handarbeid gewerkt worden om van dit materiaal tot een exclusief sieraad te kunnen maken. De grootste problemen ontstaan bij processen waar hitte aan te pas komt. Als titanium heet wordt heeft het de neiging om bepaalde gassen te absorberen. Hierdoor ontstaat een verhard en zwart oppervlakte. Het verwijderen van deze huid kost veel tijd en energie.

 
Al vanaf de oprichting van Metal Art in 1996 hebben de goudsmeden zich intensief bezig gehouden met mogelijkheden van titanium sieraden. De goudsmeden hebben hiervoor veel problemen moeten overwinnen. Juist uit deze strijd zijn speciale vormen ontstaan en oplossingen gevonden. In de sieraden van Metal Art wordt gezocht naar een evenwicht tussen vorm, techniek en functie.

Een titanium sieraad is blijvend en speciaal.

Lees meer op Wikipedia over titanium.

 

Titanium en kleur

Titanium is grijs van kleur. Door oxydatie kan de buitenkant van titanium een kleur krijgen. Deze laag is niet hard, maar wel mooi metallic van tint. Als de laag dikker is, is de kleur anders. Op ons Pion Collier gebruiken we de titanium kleuren. De kleuren hebben een prachtig verloop. Helaas zijn de kleuren niet hard genoeg om te gebruiken aan de buitenkant van een ring. In het gebruik zal de kleur snel wegslijten. De kleur kan wel in een verdieping van een ring worden toegepast.
 
Alle kleuren van titanium (oxyde) op een rij.