Hoe lang van te voren moet je trouwringen bestellen?

Wij maken de meeste van de ringen zelf, in ons eigen atelier, achter de winkel. Hierdoor kunnen wij snel leveren als dat nodig zou zijn. Bepaalde modellen kunnen we zelfs op hele korte termijn maken. Dit doen we in overleg met jullie.

Als jullie de tijd hebben is het prettig om de trouwringen twee (à drie) maanden voor het huwelijk te bestellen. Wij hebben dan voldoende tijd om alles goed voor jullie te regelen. Voor sommige ringen moeten speciale tekeningen en/of onderdelen gemaakt worden, er moet goud/diamant besteld worden, een handgravure of speciaal zetwerk moet worden ingepland….. Het is een geruststellende gedachte dat de ringen een maand voor het huwelijk klaar en opgehaald zijn. Mocht de planning krapper zijn dan kan dit uiteraard in goed overleg ook geregeld worden.

Waarom gebruikt Metal Art pasringen?

Wij maken nieuwe ringen graag in één keer op de juiste maat. Het moment van passen in de winkel kan soms te veel een momentopname zijn. Met erg warm of erg koud weer heeft de vinger een andere dikte dan normaal. In de ochtend of in de avond veranderen de handen ook een beetje. Je moet zoeken naar een gemiddelde prettige maat. Hiervoor maken we gebruik van pasringen van aluminium. De pasringen hebben dezelfde binnenvorm en ringmaat als de nieuwe ringen die we gaan maken. Je krijgt deze pasringen mee naar huis om ze enige tijd uit te proberen. Je kunt zo goed bepalen of de ring de juiste maat heeft. Het aluminium kunnen we eventueel eenvoudig van maat veranderen.

Kun je ook via de computer een ring of trouwring kopen van Metal Art?

Ja, dat is geen probleem. Als je per email een ring wilt kopen hebben we eerst de juiste ringmaat nodig. Hiervoor sturen we een ring-sizer op. Met de ring-sizer kun je globaal je pasmaat nemen. Van deze globale maat krijg je een proefring van aluminium. De proefring heeft dezelfde binnenvorm en ringmaat als de nieuwe ring die we gaan maken. Je kunt de pasring enige tijd uitproberen om precies te voelen of de pasring de juiste maat heeft. Het aluminium kunnen we eventueel eenvoudig van maat veranderen.
Als je de maat van de pasring hebt goedgekeurd gaan we aan de slag om de echte ring te maken. Deze krijgt dezelfde ringmaat als de pasring. Op deze manier kunnen we geen onduidelijkheden hebben over de ringmaat.
Als de nieuwe ring klaar is sturen we je er een foto van. Voordat we de ring naar je toe sturen moet de ring eerst betaald zijn. Nadat je de ring hebt ontvangen en de maat het vergeleken met de pasring kun je de pasring aan ons terug sturen.

Waarom verandert de afwerking van mijn ring?

Elk metaal verandert door het dragen. Dat komt doordat vooral de afwerking van het oppervlakte veranderd: glans wordt matter, mat gaat meer glansen. Dat is zo met titanium, staal, zirkonium, maar ook met goud. Wij werken de ringen vaak af met een soort schuursponsje van aluminiumoxide. Hierdoor is de buitenkant iets glanzend mat. Het is zo dat het oppervlakte van titanium en staal harder is dan goud en daardoor komen er geen diepe krassen in het oppervlakte, maar meer glanslijnen. Deze glanslijnen zie je op het oppervlakte dat de ringen van ons hebben gekregen. Dit kan eenvoudig opnieuw mat gemaakt worden, maar je houdt het niet tegen dat er opnieuw glanslijnen op komen. Uiteindelijk egaliseert het tot een soort semi-glans. Je moet het accepteren als een natuurwet. Wat blijft is het contrast tussen de verschillende kleuren van de verschillende metalen. 

Kan ik meerdere ringen tegelijk dragen?

Mocht het zo zijn dat je meerdere ringen draagt, dan kan het zijn dat de ene ring de ander beschadigd. Bijvoorbeeld door handen-klappen of doordat de ringen tegen elkaar aan gedragen worden. Het ene materiaal is nu eenmaal harder dan het andere (bijvoorbeeld titanium t.o.v. goud). Door beweging zullen hardere metalen de zachtere metalen laten slijten. Daar moet je dan rekening mee houden.

Blijft zirkonium altijd zwart?

Het zirkonium is van zichzelf een grijs metaal, net als titanium. Door een bepaald proces kunnen we hier een harde, zwarte oxidehuid op zetten. Deze huid is hard, maar niet slijtvast. In de loop van de jaren zal de huid veranderen en komt de oorspronkelijke kleur van het zirkonium naar boven. Het is afhankelijk van de drager hoe snel dit gaat. In bepaalde modellen kan de zwarte huid opnieuw aangebracht worden. Niet elk model leent zich ervoor om opnieuw zwart te kleuren. Dit ligt vaak aan de combinatie met andere materialen. Je zult de slijtage dan moeten accepteren als een natuurlijk onomkeerbaar proces. Slijten we niet allemaal? Er zijn echter erg veel modellen in onze collectie waarbij het zwart verwerkt is in een verdieping waardoor het bescherm ligt. De zwarte huid kan dan nauwelijks slijten.